Edüktör Hareket Sisteminin Metal Kaplama Banyolarında Sağladığı Avantajlar

İşçilik , hammadde ve enerji fiyatları günümüzde hızla artmaktadır. Bu duruma firmalar arasında yaşanan rekabeti de eklediğimizde kaplamanın her aşamasında sağlanacak tasarruflar ve verim artışları hayati önem taşımaktadır. Firmalar arası rekabetin kendini en çok gösterdiği alan ise ürünün kalitesi ve fiyatları noktasında ön plana çıkmaktadır. Bu unsurların her ikisi birden firmaların kârlılıklarını olumsuz yönde etkilemekte ve tüm bunlara kaplama sırasında meydana gelen verim kayıpları ile kaplama arızalarını da ilâve ettiğimizde firmaların dünya pazarlarındaki rekabet şansları oldukça azalmaktadır.

Sponsorlar

TUNİL KİMYA olarak öncelikli hedefimiz kimyasal üretim ve satışı ile birlikte bu  kimyasalların minimum tüketimler de bile mükemmel sonuçlar sağlayabileceği sistemlerin kurulum ve danışmanlık hizmetlerini vermektir. Firma olarak metaller için doğru yağ alma ve parlatıcı kimyasallarından ; su sarfiyatının , statik yıkamadaki su sarfiyatına oranla 40 kat daha tasarruflu olduğu kaskat yıkama sistemlerine , özel filitre sistemlerinden , edüktör karıştırma sistemlerine kadar bir çok alanda öncü çalışmalar yapmaktayız. Yılların verdiği tecrübe ile kaplama tesisinde yapılacak ufak değişiklikler ve uygun kimyasal kullanımıyla yıllardır kronik bir hal alan ve çözüleceği noktasındaki umutların kalmadığı birçok kaplama arızası giderilebilmektedir.

Bu yazıda metal kaplama sektöründe ilk olarak 2002 yılında uyguladığımız ve olağanüstü memnuniyet verici sonuçlar elde ettiğimiz EDÜKTÖR sistemi üzerinde durmaya çalışacağız.

EDÜKTÖR sistemi basit olarak banyodan santrifüj pompa ile emilen çalışma çözeltisinin banyo içerisinde bir boru üzerine monte edilmiş nozullar tarafından parça ya da anodlar üzerine püskürtülmesi esasına dayanan bir sistemdir.

EDÜKTÖR karıştırma sisteminde santrifüj pompa yardımıyla banyodan emilen çözeltinin nozullardan püskürtülmesi esnasında sahip olduğu venturi özelliği ve hızından dolayı nozuldan geçen çözelti miktarının 4 misli sıvı da çalışma çözeltisinden nozulun yayıcı başlığına sürüklenerek toplamda 5 misli bir karıştırma hareketi sağlanmış olur. Bu sayede küçük kapasitelerdeki santrifüj pomplarla bile oldukça iyi sonuçlar alınabilmektedir.

 

 

Basit olarak Edüktör nozulu ve çalışma prensibi aşağıdaki gibidir.ini kontrol altına alınmasını sağlayacaktır. EDUKTÖR sisteminin kurulmasıyla havayla karıştırma sırasında yaşanan hava kaynağından çözeltiye yağ ve toz ile çalışma ortamındaki zararlı gazların banyo içerisine karışarak kaplamada ya da çözeltide meydana getireceği arızaların tümünün önüne geçilmiş olur. Ayrıca EDÜKTÖR sistemiyle karıştırılan banyolarda (alkali) havayla karıştırmanın aksine karbonatlaşma meydana gelmez ve havanın parlatıcıyı okside etmesi sonucu artan gereksiz parlatıcı sarfiyatları da önlenmiş olur. Havayla karıştırma sırasında karşılaşılan bir diğer önemli olumsuzluk da gerek banyonun çevresindeki ekipmanlar ve gerekse de insan sağlığına verdiği zararlardır. Zira hava ile karıştırma uygulanan nikel kaplama proseslerinde ortamda bulunan havada 0.5 – 1.0 mg/m3 nikel tespit edilmiştir. Bunun da insan ve çevre için ciddi zararları olmaktadır.

 

 

 

 

Erhan Gökhan KÜÇÜK – TUNİL KİMYA SAN. ve TİC. A.Ş

Diğer Yazılar